pondělí 27. března 2017

KNIHODOJMY: Srdce z kamene

,,Žila v době velkých změn. Válka, problémy po ní. Tyhle věci my nikdy nepoznáme. Myslím, že kvůli tomu pochopila, co má skutečnou váhu."

Řecko- Lefkada.
Klidný a mírumilovný ostrov Řecka, který byl před válkou stanovištěm pro německé archeology. Doktor Muller zde se svým synem Peterem a asistentem Steinerem hledá místo posledního odpočinku Oddysea. Obyvatelstvo je v čele s inspektorem Thesskudisem, jeho krásnou mladou dcerou Eleni, bohatým básníkem Kataridisem a s jeho charismatickým synem Andreasem vřele přijmou. Z dětí se stanou přátelé, a tak i Němec Peter poznává řeckou kulturu a povahu samotných Řeků. Nakonec se z nich stanou přátelé nerozluční, Peter se do Eleni zamiluje a doufá, že by jeho city mohla jednou opětovat.
Poté ale do klidného života vstoupí druhá světová válka.
Doktor Muller se se synem i asistentem musí na rozkaz vrátit zpátky do Německa hned druhý den po přijetí zprávy. Jak děti, tak dospělí jsou zoufalí, protože neví, zda se vůbec někdy na ostrov vrátí a co hůř, zda se nevrátí jako nepřátelé.




Druhá světová válka je období, které už navždy bude součástí nás. 
I přesto se ale na tuto drsnou dobu zapomíná a já jsem vděčná každému, kdo dá příběhům z této doby hlas. Mezi ně patří i Simon Scarrow.
On sám historii vystudoval, takže historických chyb se v jeho knihách určitě bát nemusíte. Bála jsem se ale toho, jak historická fakta do příběhu zakomponuje, ale mohu Vám říci, že to zvládl naprosto perfektně. Jeho příběh Vás už od samého počátku vtáhne. Vtáhne Vás nejen díky přátelství, které je válkou společně s obyvateli ohroženo, ale zároveň Vás vtáhne samotná válka. Budete se dychtit o detailech. A ty Vám Simon samozřejmě sdělí, ale abych řekla pravdu, uchvátil mě.


,,Možná, že válka byla skutečnou tváří lidstva a mír nanejvýš nějakým předstíráním toho, jaký charakter by lidé mohli mít. Ničím jiným než jen maskou, kterou si vysnili idealisté."

Vyprávěl s takový citem. 
Jeho popisy válečných zbraní a konfliktů měli stejnou úroveň a prostor jako beletrická (=příběhová) část. 
Díky autorově stylu vyprávění jsem se ocitla na Řeckém ostrově Lefkanda a prožívala společně s nejen hlavními hrdiny, ale i celým obyvatelstvem drsné zacházení a okupaci nejdříve Itálie a poté Německa. Hrdinové si Vás získají. Každý. Ať padouch či hrdina. Každý má svůj charakter, který Vás zaujme a Vy ho budete mít rádi a strachovat se o něj. Ať je to bojácný Řek či zmanipulovaný a svým způsobem nevinný Němec.
V knize projdeme také mnohými bitvami a hrdinskými činy. I přes to ale není kniha až moc akční. Válka tu má stejnou váhu jako láska, přátelství, strach,..
Nic zde nepřevyšuje, ale naopak, vše zde hraje velkou roli.


Výsledek obrázku pro second world war photography
zdroj

Srdce z kamene je příběh, který se Vám zapíše do srdce.
Je to příběh o přátelství, touze žít, boji za svůj národ a za sám sebe.
Ztráty, které v této knize a i v realitě řecké obyvatelstvo postihly, postihnou psychicky i Vás. Každé slovo budete nejen hltat, ale budete v něm mít plnou víru. Při čtení jsem ani jednou nezapochybovala. Ani jednou jsem nepochybovala o tom, že by se to nemohlo stát, protože autor dal do knihy nejen příběh plný utrpení, ale hlavně příběh plný emocí a síly, kterou každý z nás nemá.
A právě on je i tím, kdo mi vzal řeč. Je i důvodem, proč tento článek neustále přepisuji. Jednoduše Srdce z kamene nejde popsat slovy. Přečtěte a pochopíte.


Tímto bych chtěla mockrát poděkovat e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy :)
E-knihu koupíte zde  , teď za skvělých 95 Kč:)



Co Vy a válečně literatura?

Nalákala jsem Vás aspoň trochu?
Mějte se krásně! :)

seabook04@gmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! Co nejdříve odpovím! ♥